Dieta rowerzystki: jadłospis dla kobiety jeżdżącej na rowerze

Autor: Iza Czajka, fizjolog żywienia

Jadłospis dla kobiety jeżdżącej na rowerze powinien uwzględniać większe zapotrzebowanie organizmu na białko i węglowodany. Zobacz przykładowy jadłospis rowerzystki, opracowany przez fizjologa żywienia, Izę Czajkę.  

Dieta rowerzysty: przykładowy jadłospis
fot: thinkstockphotos.com Dieta rowerzysty: przykładowy jadłospis

W diecie rowerzysty nie może zabraknąć węglowodanów i białka - to niezbędne składniki, zapewniające energię do regularnego pedałowania. Zobacz przykładowy dzienny jadłospis dla kobiety lubiącej jazdę na rowerze.

Przykładowy jadłospis rowerzystki

Wartość energetyczna 2205 kcal; białko 147 g; tłuszcze 77 g; węglowodany 266 g

Jadłospis rowerzystki: śniadanie (449 kcal)

Pumpernikiel z twarogiem, szczypiorkiem i pomidorem

Pumpernikiel 2 kromki (100 g), chudy twaróg 6 plastrów (120 g), jogurt naturalny 3 łyżki (45 g), szczypiorek, pomidor w plastrach (80 g)

Zmieszaj twarożek z jogurtem i szczypiorkiem, połóż na pieczywie, a na to ułóż plastry pomidora.

Jadłospis rowerzystki: II śniadanie (351 kcal)

Jogurt z miodem, orzechami i bananem

Pół szklanki jogurtu naturalnego 2% (200 g), 1 łyżeczka miodu (12 g), 4 orzechy włoskie (15 g), cząsteczki małego banana (100 g)

Do 200 g jogurtu naturalnego włóż plasterki banana i posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Jadłospis rowerzystki: obiad (721 kcal)

Indyk duszony z warzywami i brązowym ryżem

Pierś z indyka (270 g), brokuł i kalafior po szklance, pokrojone albo z puszki pomidory rzymskie (240 g), 4 łyżki brązowego ryżu (60 g), 2 łyżki oleju rzepakowego (30 g), oregano, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz

Na oleju usmaż pokrojonego w paski indyka oraz czosnek, dodaj warzywa i pomidory z puszki, posyp ziołami. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Jadłospis rowerzystki: podwieczorek (228 kcal)

Sałatka owocowa

Gruszka, jabłko, garść rodzynek, sok z cytryny

Owoce pokrój w drobną kostkę, dodaj rodzynki, skrop sokiem z cytryny.

Czytaj też: Przepisy na zielone koktajle

Jadłospis rowerzystki: kolacja (466 kcal)

Sałata z fetą i tuńczykiem z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego

Sałata (100 g), feta (60 g), tuńczyk w sosie własnym (100 g), pomidorki koktajlowe (100 g), papryka zielona (100 g), oliwa z oliwek 1 łyżka (12 g), sok z cytryny, sól, pieprz, grzanka pełnoziarnista (40 g)

Liście sałaty porwij, ser feta pokrój w kostkę, dodaj tuńczyka, warzywa, oliwę, przyprawy i wymieszaj. Zjedz z ciepłą grzanką.

Zobacz także