Dietetyczne przekąski – przepisy na fit przekąski do 150 kcal

Autor: Aleksandra Urbaniak

Dietetyczne przekąski to zdrowa i smaczna alternatywa dla tuczących chipsów i słodyczy. Oprócz tego, że mają mało kalorii, zawierają cenne dla organizmu witaminy, mikroelementy oraz niezbędny w diecie błonnik. Zobacz 7 prostych przepisów na fit przekąski (chipsy z buraków, dietetyczne guacamole, owocowe smoothie i warzywa z dipem), które na długo zapewnią ci uczucie sytości i nie spowodują przybrania na wadze.

Fit przekąski – przepisy na zdrowe przekąski do 150 kalorii
fot: thinkstockphotos.com Porcja dietetycznego guacamole to tylko 120 kCal!

Po dietetyczne przekąski do 150 kCal sięgaj, kiedy między posiłkami dopada cię głód. Unikaj jednak gotowych produktów light dostępnych w sklepach – choć mają mniej tłuszczu, to w zamian zawierają bezwartościowe wypełniacze, które na dłuższą metę mogą być tak samo szkodliwe, jak każda wysoko przetworzona żywność.

Aby mieć pewność, że przekąski są zdrowe i bogate w składniki odżywcze, najlepiej przygotowywać je samodzielnie. Nie musi to oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni - zrobienie pożywnego koktajlu lub dipu do warzyw nie powinno ci zająć więcej niż 10 minut. Zdrowe ciasteczka lub chipsy możesz przygotować wcześniej i przechowywać przez kilka dni. Takie przekąski zawsze warto mieć w pogotowiu, gdy najdzie cię ochota na gotowe słodycze lub chipsy.

Dietetyczne przekąski: guacamole [przepis]

Tradycyjne guacamole jest bardzo zdrowe dzięki dużej zawartości kwasów omega-3. Guacamole zrobione według poniższego przepisu ma o 30 kcal mniej, a do tego zawiera więcej białka – budulca mięśni. Pół szklanki tak przygotowanej pasty ma ok. 120 kcal. Najlepiej smakuje jako dodatek do surowych warzyw.

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry
  • 450 g mrożonego posiekanego groszku
  • 1 awokado
  • 4 cebule dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-6 łyżek soku z limonki

Jedną łyżkę kolendry zostaw do posypania, resztę umieść w mikserze. Dodaj pokrojone awokado, groszek, posiekaną cebulkę, przepuszczony przez praskę czosnek i sok z limonki. Zmiksuj wszystko na gładką masę, przełóż do miski i posyp resztą kolendry.

Dietetyczne, chrupiące warzywa z dipem czosnkowym [przepis]

Warzywa pokrojone w słupki są niskokalorycznym zamiennikiem chipsów. 100 g selera naciowego to tylko 10 kcal, tyle samo rzodkiewek – 15 kcal, ogórki mają 16 kcal, surowa marchewka – 25 kcal, papryka – 30 kcal. Porcja dipu czosnkowego to ok. 30 kcal. Jeśli z każdego rodzaju warzyw wybierzesz po 100-120 g cały posiłek nie przekroczy 150 kalorii.

Składniki:

  • warzywa do wyboru: seler naciowy, rzodkiewki, ogórek, marchew, papryka

Na dip czosnkowy:

  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki lub koperek
  • pół ząbka czosnku
  • sól
  • pieprz

Warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w słupki. Przygotuj dip: drobno posiekaj pietruszkę lub koperek, czosnek przepuść przez praskę i zmieszaj wszystko z jogurtem. Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.

Dietetyczne chipsy z buraków [przepis]

Jeśli zależy ci na szczupłej sylwetce, zamień tłuste chips z ziemniaków na chipsy buraczane. Robi się je bardzo prosto, są smaczne, chrupiące, a przede wszystkim zdrowe. Zawierają m.in. żelazo usprawniające transport tlenu w organizmie, a także silny antyutleniacz – betaninę, który działa antynowotworowo. Dwie garście chipsów buraczanych to tylko 50 kcal.

Składniki:

  • buraki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • ewentualnie tymianek, czosnek (wg uznania)

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Buraki umyj, obierz, pokrój na bardzo cienkie plasterki. Wyłóż talarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia jeden obok drugiego, żeby się nie stykały. Skrop buraki oliwą, posyp solą i przyprawami. Wstaw do piekarnika, po 15-20 minutach obróć na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut (pilnuj, aby się nie przypaliły!). Wyciągnij z piekarnika, poczekaj aż ostygną i przełóż chrupiące talarki do miski.

Czytaj też: Legalny doping - naturalne sposoby na zwiększenie wydolności

Dietetyczne smoothie pomarańczowo-bananowe [przepis]

Smoothie to nic innego jak zmiksowane na gładką masę owoce, które można lekko rozcieńczyć wodą i pić jak koktajl. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zamiast sięgać po gotowe ciastka i batoniki wypij szklankę owocowego smoothie. Porcja takiego napoju ma 150 kcal.

Składniki:

  • pół banana
  • 1 pomarańcza

Banana pokrój, pomarańczę obierz i podziel na cząstki. Całość wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. Możesz rozcieńczyć koktajl odrobiną wody.

Czytaj też: Przepisy na wegańskie koktajle fitness

Dietetyczny ogórkowy koktajl tzatziki [przepis]

Zdrowy i orzeźwiający koktajl na bazie kefiru zamiast napoju energetyzującego. Dostarcza dużo cennego białka, witamin, pierwiastków takich jak magnez, potas, krzem. Jedna porcja ma 130 kalorii.

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 200 g kefiru 2% tłuszczu
  • mały ząbek czosnku
  • koperek
  • szczypta soli

Ogórek obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj kefir, poszatkowany koperek, czosnek i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładki koktajl.

Dietetyczne frytki z batatów, marchewki i selera [przepis]

Warzywa korzeniowe są przez nas niedoceniane - zawierają mnóstwo błonnika, który ułatwia odchudzanie, są źródłem falkarinolu - substancji, która działa antynowotworowo, zawierają witaminy C, A i witaminy z grupy B. Upieczone według poniższego przepisu są tak samo dobre jak frytki z ziemniaków!

Składniki (na 2 porcje):

  • po 150 g pokrojonych w słupki batatów, marchewki i selera (dobrze wymytych lub obranych)
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • przyprawy według uznania: tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon, sól, pieprz

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Warzywa przełóż do miski, dobrze wymieszaj z olejem. Posyp przyprawami. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby frytki były chrupiące, nie powinny się stykać, więc ułóż je tak, żeby były między nimi odstępy). Piecz 15-20 min sprawdzając, czy są wystarczająco miękkie. Porcja takich dietetycznych frytek ma 150 kcal.

Dietetyczne ciastka owsiane [przepis]

Pyszna alternatywa dla gotowych ciastek ze sklepu. Płatki owsiane na długo zaspakajają głód, a przy tym są cennym źródłem błonnika, który zapobiega wahaniom wagi. Porcja dwóch ciastek to 120 kcal. Ciastka, które zostaną można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Składniki (na 14 sztuk):

  • szklanka płatków owsianych
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Dodaj miękkie masło, płatki owsiane i pestki. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj obok siebie małe porcje masy (wielkości 1 łyżki) i formuj z nich płaskie, okrągłe ciasteczka. Piecz przez około 15 minut na złoty kolor.

Czytaj też: Przepisy na domowe batoniki i słodycze warzywne

Polecamy
Sztuczne łzy - ulga dla twoich oczu

Sztuczne łzy - ulga dla twoich oczu

Pieczenie oczu i uczucie piasku pod powiekami to najczęściej objawy zespołu suchego oka. Rogówka i śluzówka nie są wystarczająco nawilżone ...

Zobacz także