Dietetyczny fast-food: przepisy na burgery, pizzę, chipsy do 300 kcal

Autor: Aleksandra Urbaniak

Oto 5 przepisów na pełne smaku i dietetyczne fast-foody do 300 kcal. Na diecie odchudzającej nie musisz rezygnować z fast-foodów. Poznaj kilka trików, dzięki którym twoje ulubione dania takie jak pizza, hamburger czy tortilla staną się mniej kaloryczne.

Dietetyczny fast-food? Brzmi jak oksymoron, ale jest możliwe! Wystarczy tylko kilka trików, aby tłustego hamburgera czy pizzę zamienić w pełnowartościowe posiłki bogate w białko, witaminy i błonnik. Dania przygotowywane w ten sposób nie odbiegają smakiem od swoich tradycyjnych wersji, a są dużo zdrowsze.

Jak zmniejszyć kaloryczność potraw?

  • produkty z pszennej mąki zamieniaj na te z pełnoziarnistej;
  • tłuste mięsa zastępuj chudymi (np. mięsem z indyka, kurczaka);
  • potrawy wzbogacaj o jak największą ilość świeżych warzyw;
  • kup patelnię grillową - pozwoli ci to zminimalizować ilość używanego tłuszczu podczas smażenia;
  • zamiast smażyć - piecz i gotuj na parze;
  • unikaj gotowych sosów ze sklepu - przyrządzaj własne sosy na bazie jogurtu naturalnego i przecieru pomidorowego;
  • stosuj pikantne przyprawy - chili, czarny pieprz, imbir, cynamon, które przyspieszają przemianę materii.

Poniżej znajdziesz 5 przepisów na dietetyczne wersje popularnych fast-foodów, dzięki którym nie będziesz musiał rezygnować ze swoich ulubionych dań.

Przepis na dietetyczny fast food: tortille z kurczakiem i sosem koperkowo-czosnkowym
fot: thinkstockphotos.com Skład gotowych tortilli ze sklepu może przerazić – są pełne chemicznych polepszaczy i konserwantów, a do tego kaloryczne. Przygotowując tortillę samodzielnie w domu „odchudzisz” ją o 60 kcal (jeden placek to ok. 140 kcal). Składniki na tortille (3 sztuki): - szklanka mąki razowej - niecałe pół szklanki wody - sól i pieprz Dodatki: - 1 pierś z kurczaka - świeży szpinak lub sałata - kilka plasterków awokado - pół papryki - ulubione kiełki (np. brokułu) - czosnek, słodka papryka, sól i pieprz Składniki na sos: - 1/3 szklanki jogurtu naturalnego - 1 ząbek czosnku - łyżeczka posiekanego koperku - sól Przygotowanie: Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i pieprz, pośrodku zrób dołek i stopniowo dolewając wodę wyrabiaj ciasto. Będzie gotowe w momencie, gdy zacznie odchodzić od rąk. Podziel ciasto na 3 części, z każdej rozwałkuj cienki placek. Smaż na patelni bez tłuszczu z obu stron kilka minut. Pierś z kurczaka przypraw czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Zgrilluj przez kilka minut, a następnie pokrój w paseczki. W czasie gdy kurczak się grilluje przygotuj sos: połącz jogurt, zmiażdżony czosnek, koperek i sól. Gotową tortillę posmaruj sosem, nałóż szpinak i pokrojone w kostkę dodatki. Zawiń placek i podgrzej jeszcze przez chwilę na grillu. zobacz galerię
Zobacz także