Zielone koktajle: przepisy na koktajle ze spiruliną i zielonymi liśćmi

Autor: Aleksandra Urbaniak

Zielone koktajle na bazie jarmużu, szpinaku czy z dodatkiem spiruliny to naturalny sposób na oczyszczenie organizmu z zalegających toksyn. Regularne picie zielonych koktajli pomaga w odchudzaniu, uzupełnia niedobory witamin i minerałów oraz dodaje energii. Zobacz 6 przepisów na superzdrowe koktajle z zielonych liści.

Zielone koktajle zawdzięczają swoje oczyszczające właściwości chlorofilowi. Chlorofil to zielony barwnik, który wykazuje działanie detoksykujące, przeciwzapalne i regenerujące na organizm człowieka. Najwięcej znajduje się go w zielonych częściach roślin – liściach i łodygach. Ponieważ zielone rośliny w stanie surowym są trudne do zjedzenia (są często twarde, gorzkawe w smaku), najlepiej spożywać je pod postacią łatwo przyswajalnych koktajli.

Przepis na zielony koktajl z pietruszką i rukwią wodną (odmładzający)

Koktajl polecany szczególnie kobietom. Natka pietruszki zawiera antyutleniacze, które hamują procesy starzenia. Witaminy A, C, E i K zwężają pory i zapewniają ładny, promienny wygląd cery, podobnie jak pochodzący z pestek dyni cynk. Enzymy zawarte w rukwi wodnej przeciwdziałają rozwojowi raka piersi.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • garść szpinaku,
  • garść rukwi wodnej,
  • 3 słodkie zielone jabłka,
  • łyżka pestek dyni Sante,
  • lód.

Przepis na zielony koktajl ze spiruliną (odżywczy)

Spirulina zawiera prawie 4000 cennych dla organizmu składników odżywczych, co czyni ją jednym z najzdrowszych pokarmów na ziemi. Jest bogata między innymi w łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, witaminy (szczególnie B12, B2 i B1), a także pełnowartościowe białko (ma go więcej niż mięso).

Składniki:

  • płaska łyżeczka spiruliny,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 banan,
  • plasterek świeżego imbiru,
  • sok z połowy limonki,
  • 3/4 szklanki soku wyciśniętego z jabłek.

Zielone koktajle – zasady przygotowywania

  1. Przygotowując koktajle z zielonych liści warto trzymać się reguły 60/40 – 60% owoców i 40% warzyw. Przy zachowaniu takich proporcji koktajl ma najlepsze właściwości odżywcze, a jednocześnie smaczny, owocowy smak.
  2. Koktajle najłatwiej przygotowuje się za pomocą blendera. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy tak długo, aby uzyskać gładką, płynną konsystencję napoju.
  3. Koktajle można rozdrabniać według upodobań – jeśli lubimy gęstszą konsystencję z kawałkami warzyw, miksujemy koktajl krócej.
  4. Lepiej nie obierać owoców i nie usuwać gniazd nasiennych – zawierają dużo błonnika i amigdalinę (witaminę B17) działającą antyrakowo.
  5. Koktajle można nie tylko pić – jeśli dodasz mniej wody, powstanie gęsty krem, który można jeść łyżeczką.
  6. Miksując składnik z kostkami lodu zamiast z wodą stworzysz orzeźwiający sorbet.

Zielony koktajl szpinakowo-kokosowy [przepis]:

Źródło: Kocham Gotować/x-news

Przepis na tropikalny zielony koktajl z ananasem i jarmużem

Jarmuż to bogate źródło witamin A, B1, B2, C, E, K oraz kwasu foliowego. Z kolei ananas zawiera enzym bromelinę, który poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.

Składniki:

  • ok. 100 g jarmużu,
  • 2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
  • 1 szklanka wody lub soku z kokosa,
  • 1 szklanka mleka kokosowego.

Przepis na malinowy koktajl ze szpinakiem i nasionami chia

Szpinak zawiera mnóstwo kwasów omega-3, wapń, magnez, witaminy A, C, E oraz K. Ma łagodny smak, dlatego polecany jest osobom, które dopiero zaczynają kurację zielonymi koktajlami.

Składniki:

  • 100 g szpinaku,
  • 250 g malin (mogą być mrożone),
  • 1 duży banan,
  • dwie łyżki nasion chia lub nasion siemienia lnianego Sante,
  • 1-2 szklanki wody (w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy).

Przepis na zielony koktajl z pokrzywą i awokado (oczyszczający)

Pokrzywa tradycyjnie kojarzona z uporczywym chwastem, tak naprawdę jest cennym źródłem wartości odżywczych. Oprócz dużej zawartości witamin oraz mikro- i makroelementów, ma silne właściwości detoksykujące – oczyszcza układ trawienny, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego, usprawnia pracę trzustki, wątroby i żołądka.

Przed zmiksowaniem składników koktajlu pokrzywę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem i zanurzyć w zimnej wodzie z kostkami lodu. Zabieg ten sprawi, że pokrzywa nie będzie parzyć.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 garści młodych liści pokrzywy (z wierzchołka rośliny),
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek,
  • pół szklanki wody,
  • sok z połówki cytryny,
  • miód do smaku (opcjonalnie).

Przepis na zielony koktajl ze szczawiem i ogórkiem (orzeźwiający)

Szczaw to bogate źródło witaminy C. Witamina C odgrywa dużą rolę w budowaniu odporności, hamuje procesy zapalne, a także świetnie działa na skórę – odmładza, ujędrnia i wygładza cerę.

Uwaga! Nie należy przesadzać ze spożyciem szczawiu. Roślina ta, choć zdrowa, w nadmiernych ilościach powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu, co może powodować odwapnienie kości. Zawiera też szczawiany – związki, które mogą odkładać się nerkach i pęcherzu i tym samym prowadzić do kamicy nerkowej.

Składniki:

  • 1 pokrojony ogórek szklarniowy
  • 2 pęczki szczawiu
  • 1 pęczek koperku
  • 4 małe kubeczki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Zielone koktajle – działanie

Chlorofil zawarty w zielonych koktajlach ma szereg zalet:

  • neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm,
  • usuwa pozostałości po lekach i innych toksynach,
  • unieszkodliwia działanie wielu kancerogenów – substancji przyczyniających się do rozwoju nowotworów,
  • oczyszcza wątrobę i przewód pokarmowy,
  • przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie,
  • poprawia parametry krwi i zwiększa jej krzepliwość,
  • obniża zapotrzebowanie na insulinę,
  • neutralizuje nieprzyjemny oddech i zapach ciała,
  • niszczy wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu.

Oprócz chlorofilu zielone koktajle dostarczają pierwiastków takich jak:

  • żelazo – usprawniające transport tlenu w organizmie,
  • magnez i potas – odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego,
  • witaminę A – poprawiającą wzrok i stan skóry,
  • kwas foliowy – niezbędny u kobiet (zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu), jak i u mężczyzn (odpowiada za jakość nasienia).
Zobacz także